Cyklistika

Cyklistika je velmi náročný sport, ve kterém musíte pamatovat jak na trénink, tak na správnou stravu. Jídlo by mělo být bohaté nejen na vitamíny a minerály, které se vylučují během cvičení, ale také na přísady podporující pohybový aparát. Jedním z nich je kolagen – protein, který posiluje kostní a chrupavkovou tkáň. Zdravé kosti a svaly na nohou jsou velmi důležité – při jízdě na kole jsou to části těla, které jsou nejvíce náchylné ke zranění.

 

Sportovní výživa

Kolagen je bílkovina, která se vyskytuje v lidském těle. Produkuje se přirozeně v těle, ale v omezeném množství. Zvýšená fyzická námaha může urychlit proces jeho opotřebení – pracující mezikostní klouby (kloubní chrupavka a vazy) se intenzivněji opotřebovávají, svaly ochabují a kosti jsou náchylnější k prasklinám a zlomeninám. Proto při sportování stojí za to obohatit každodenní stravu o doplněk stravy s kolagenem, který doplňuje nedostatek tohoto proteinu.

 

Odolné nohy

To je základ v cyklistice. Během jízdy jsou vytvářeny vibrace, které oslabují pohybový aparát. To je jeden z prvků tohoto sportu, který nelze zcela vyloučit. Doplněk pro klouby a kosti s kolagenem snižuje poškození vibracemi při jízdě na kole. Kolagen činí mezikostní klouby pružnějšími. Působí jako tlumič nárazů – tlumí nadměrné vibrace a chrání před zraněním. Také minimalizuje jeden z nejtěžších problémů cyklistů – bolest kolena. Silné nohy nejsou jen elastické vazy a kloubní chrupavka – jsou také odolné proti poškození kostí. Mají porézní strukturu – čím zdravější je kost, tím menší jsou „bubliny“ uvnitř. Kolagen zabraňuje oslabení této struktury, což snižuje riziko poranění a urychluje regeneraci kostí. To je při jízdě na kole důležité, protože velmi velká část zranění je způsobena pádem z kola, což často vede ke zlomenině.

 

Ochrana kloubů

Jízda na kole nezahrnuje jen nohy. Nakloněná poloha a přenos velké části tělesné hmotnosti na paže přetěžují páteř, krk a ramena. Kolagen na kloubech snižuje jejich tuhost, čímž snižuje nepohodlí a otoky – to ovlivňuje pohodlí při jízdě na kole. Příjemnější cvičení bez bolesti se promítne do lepších výsledků.

V případě úrazu doplněk výživy urychluje regeneraci kloubů. Obsahuje velkou část snadno stravitelného kolagenu, který je jednou ze stavebních složek mobilních kostních spojení. Na rozdíl od pokrmů bohatých na kolagen – odvar z kostí, rosol nebo želé, je doplněk stravy bez chuti. Díky tomu je regenerace kloubní chrupavky příjemnější. Kromě toho lze čas ušetřený na přípravě pokrmů (příprava a vaření rosolu z vepřového kolena trvá asi 5 hodin) využít na cvičení, zdokonalení techniky nebo přestávku mezi tréninkem – v každém sportu je důležitá správná periodizace úsilí.